Mine beste designtips

Har du tenkt over at du med en visuell identitet, fremstår mer profesjonell, unik, stolt og trygg i møte med kundene dine?

Design lønner seg! I 2009 ble Design Effekt arrangert av Norsk Designråd for første gang. Formålet var å synliggjøre og dokumentere en tydelig årsak og virkning mellom nytt design og bedriftens suksess. I 2012 hadde Norsk Designråd opparbeidet en base på 30 case, som dokumenterer at en strategisk satsning på design gir positivt utslag på bunnlinjen.

Logo

Bedriften din bør ha en logo som representerer verdiene og hva dere står for. Din kunde skal kunne få et riktig inntrykk og assosiasjoner med én gang. Logo er på en måte bedriftens ansikt utad, og førsteinntrykket er viktig.

En logo kan bestå av både symbol og tekst, eller bare tekst.

BarcodeDisney

Enkelte firma har logosymboler vi kjenner til veldig godt, og da kan et logosymbol stå alene uten tekst. Apple og Nike kan fint bruke sine symbol uten tekst, og alle forstår allikevel hvem som er avsender. Du har en veeeeldig sterk merkevare når du har oppnådd dette.

AppleNike

Logosymbolet kan ha en abstrakt form, eller være mer naturalistisk. Hva man velger som symbol for sitt firma varierer, og ofte forteller symbolet en historie om bedriften. F.eks. Apples spiselige eple – en bit av eplet – bite – ordspill på byte – som er en enhet av digital lagring av informasjon.

En logo har som regel en tekst, og det finnes tusenvis av fonter å velge mellom for å skrive firmanavnet. Det er viktig å velge akkurat den fonten som gir de rette signalene for din bedrift. F.eks. vil gotisk skrift ikke fungere så godt for en aromaterapeut. For denne type bisniss passer det bedre med en font som har mykere og rundere former – nettopp fordi tjenesten er «myk».

Aroma

Logofargene skal være med på å understreke bedriftens verdier og budskap. Det er klart at personlig smak er viktig og må tas hensyn til, men tenk gjennom hva for signaler de ulike farger sender.

  • Rødt =  Energi, lidenskap, varme, vilje, mot.
  • Orange = Livsglede, vennlig, humoristisk, entusiasme, generøsitet.
  • Gult = Intellekt, logikk, forståelse, innsikt.
  • Grønt = Romantisk, følelsesdominert, natur, harmoni, omsorgsfull.
  • Blått = Kommunikasjon, målbevissthet, verdighet, renhet, sannhet, autoritet.
  • Indigo = Indre viten, intuisjon, idealisme, individualitet, visdom.
  • Fiolett = Inspirasjon, kreativitet, mystikk, åndelighet, spiritualitet.

(Kilde: Fargene forteller av Tove Steinbo)

Farger-01

Visuell identitet

Bedriften din bør ha et helt eget og unikt visuellt utrykk som er gjennomgående på alle flater (både trykksaker og digitalt) – både utad til kunde og innad i bedriften. For å skape denne særegne visuelle identiteten, trenger du et sett med fonter, farger, former og bildestil i tillegg til logo.

Om du holder en hånd over logoen, skal du ved å se på sammensetning av farger, fonter, former og bilder – kunne se hvem som er avsender.

Marlboro

Du trenger fonter til bruk i trykksaker og på din nettside. Velg ca 1-3 forskjellige fonter som passer til logofonten. F.eks. kan du velge én font til overskrifter og én font til større tekstmengder (brødtekst kalles det på fagspråket). Og det er ofte heldig å velge fonter med store kontraster, enn å velge to som ser nesten like ut. Pass på at logofonten fremstår som særegen og unik.

Du kan ha flere farger i den visuelle identiteten enn fargene som er brukt i logoen. Fargene bør være samstemte og fungere godt sammen.

Pantonevifte

Ofte blir det utviklet grafiske former til en visuell identitet. Disse elementene fungerer ofte som dekorelementer på f.eks. nettsiden og brosjyren. Elementene er med på å skape den unike identiteten for bedriften.

Det er veldig greit å bestemme én bildestil slik at du vet hva for type bilder/foto/illustrasjoner som skal representere bedriften. Eksempel på bildestil kan være sort-hvit bilder, bilder av mennesker som smiler og ser direkte inn i kamera, eller illustrasjoner med et bestemt uttrykk.

En designhåndbok er en samlet oversikt over hele den visuelle identiteten. Den skal angi retningslinjer for bruk og vise eksempler. En designhåndbok er nyttig å ha liggende, et verktøy du kan slå opp i når du skal lage noe nytt for firmaet.

Om det å være konsekvent

Det er viktig å være konsekvent i bruken av den visuelle identiteten. Viktig å holde deg til de definerte fargene, fonter, grafiske elementer og bildestilen. Er du konsekvent og følger retningslinjer for bruk, vil designuttrykket holde seg over tid – og kunden vil lettere kunne kjenne igjen bedriften. Brandet ditt styrkes. Er du ikke konsekvent, kan den visuelle identiteten «falle fra hverandre», og gjenkjennelsen hos kunde blir ikke lenger så sterk – som kan føre til at merkevaren svekkes.

Med en konsekvent bruk av din visuelle profil, kan du være trygg på at du blir oppfattet på samme måte over alt. Uansett om du møter kunden din med en faktura, skiltet over butikken, visittkortet, nettsiden, kinoreklamen, brosjyren eller innpakningen. Og uansett om ditt møte med kunden finner sted i Tromsø, på Snåsa, i Tokyo eller i San Fransisco.

Har du dette på plass, vil du oppleves som profesjonell, trygg, seriøs og unik av dine kunder.