Er kreativitet en nådegave?

Sykkel-lys-small-01

Ønsker du å gå nye veier, vil du ha endring, utvikle nye produkter, forbedre et omdømme eller kanskje nå nye markeder? Da kommer du egentlig ikke utenom å sette av tid til kreativ tenkning. Du vet jo, at om du gjør akkurat det samme i dag, som du gjorde i går, vil ingenting forandre seg…

Men, kanskje tenker du at kreativitet er noe vanskelig, mystisk og en umulighet som ikke passer for deg? At kreative mennesker har en nådegave du aldri fikk? At det er forbeholdt musikere, skuespillere, designere, kunstnere elle gale oppfinnere?

Det er faktisk, og heldigvis, helt feil. Kreativitet er bare en måte å tenke på. Det er noe du kan lære deg, trene på og utvikle. En muskel som må trenes.

Det finnes mange kreative teknikker og metoder. En av de er rett og slett å stille spørsmål – alle mulige spørsmål. Bruk spørsmålene for å finne nye ideer, utvikle og endre ideer eller analysere en utfordring. Teknikken kan du bruke sammen med dine kolleger, eller du kan skape ditt eget en-persons team.

Start med å definere utfordringen. F.eks.: Jeg ønsker å utvikle en bedre t-skjorte for trening.

Hva er egentlig utfordringen/problemet her? Forsøk å svare på spørsmålet. Er det f.eks. sømmene som gnager? Er det designet? Fargen? Klør den? Lukter den?

Hvorfor oppstår utfordringen/problemet? Svar på hvorfor, også spør du om hvorfor 4 ganger til.

Still gjerne flere spørsmål for å se utfordringen fra flere vinkler, f.eks.:

  • Hva om jeg fjerner noen deler?
  • Hva om jeg legger til noe?
  • Hva om jeg vrenger den med innsiden ut?
  • Hva om min superhelt skulle løse problemet?
  • Hva om jeg karikerer utfordringen?