Fiolette blomsterbarn

 Purple haze, all in my brain
Lately things they don’t seem the same
Actin’ funny, but I don’t know why
Excuse me while I kiss the sky

Jimi Hendrix og 60-tallets hippier protesterte mot et materialistisk forbrukssamfunn. Blomsterbarna trodde på et revolusjonerende, ekte og kjærlighetsfullt liv i kontakt med naturen. Make love not war. Med idealisme, fargerike klær og langt hår, blomstret kreativiteten innenfor kultur, musikk, kunst, litteratur og film.

I dag har vi økende fokus på helse og kosthold, grønne juicer, trening, mindfullness og selvutvikling. Har vi fått et nytt glimt av vannmannens tidsalder?

Pantone Color Institute, velger hvert år ut «årets farge». Valget blir tatt etter å ha gjort grundige undersøkelser, hvor de ser på hva som skjer i verden innenfor bl.a. underholdning, kunst, reiseliv, økonomi, teknologi, livsstil, sport og nyskapning. De tar pulsen på samfunnet og fanger en tendens. Den fargen de kommer frem til, trenger ikke nødvendigvis være en motefarge, men skal gi uttrykk for en stemning og en holdning. Den skal reflektere hva folk ser etter, hva vi trenger og hvordan fargen kanskje kan hjelpe oss å finne et svar…

Pantone Color Institute valgte radiant orchid som årets farge i 2014.

Lilla (som betegner alle blandinger mellom rødt og blått) ble i historien utvunnet av purpursneglen, og man trengte 12.000 snegler for å lage 1,4 gram farge. Purpur var det mest esklusive som fantes, og utrolig populært i romertidens overklasse. Purpur var også veldig dyrebar fordi fargen ikke bleknet i solen, men tvert imot fikk en mer og mer intens farge ved bruk.

Fiolett brukes om én bølgelengde i fargespekteret (fargespekter = alle synlige former for lys med én bestemt bølgelengde). Lilla bruker vi om alle blandinger mellom rødt og blått. Fiolett ligger mellom 380-420 nanometer i fargespekteret. Det betyr at det er det mest kortbølgede lys som vi kan oppfatte, og ikke så veldig langt unna gammabølger. Kort bølgelengde gir rask vibrasjon, høyere energi. Gammabølger har hurtigst frekvens og kan være forbundet med følelsen av å være velsignet, intens lykke og flyt.

Verdensrommet-01

Kanskje ikke så rart at fiolett blir assosiert med det overnaturlige, mystikk, religion og åndelighet? Fargen er ukonvensjonell og kan nok virke provoserende på noen. Og mange forbinder den med individualisme, ekstravaganse, kunstnere, hallusinogerende stoffer, cannabis, fanatisme, overtro og svart magi. Fargen er kraftfull, innehar en ekstrem styrke og vilje, sannhet, verdighet og selvrespekt, men kan også være ungdommelig, frisk og glad.

  • Kirken bruker fiolett i adventstiden.
  • I Japan er fiolett et symbol på makt og velstand.
  • I Thailand og Brasil er fiolett et symbol for sorg og død.
  • Fiolett hører til ild-elementet i feng shui.
VibrantOrchid-01

Har du tenkt over hva fargene i logoen din symboliserer? I tillegg til form, skal også farge gjenspeile og reflektere bedriften og være ansiktet utad. Legg igjen navn og e-post nedenfor, så får du noen logotips.