Hvordan bli kreativ?

Det er mange måter å bli mer kreativ på, men det aller aller viktigste er å ha tid. Skape space i hode slik at det faktisk er plass til litt bevegelse og nye kryss-koblinger. Er du veldig stresset og har hodet fullt av «to do»-lister, blir det rett og slett veldig liten plass til at kreativiteten skal få utfold seg. Ferie og det å logge av gir derimot gode muligheter. Her har du fem tips til hvordan du kan utvikle kreativiteten:

1. Sov mer

Sitter du ofte og stirrer på skjermen eller på notatblokka og kjenner på en indre uro over alt som skulle vært gjort? Er du uinspirert eller kanskje utmattet? Mangel på søvn kan føre til mindre evne til kreativitet, fokus og problemløsning. Prioriter deg selv og gi kroppen all den søvn den har behov for. For å få til dette kan du f.eks.:

  • Gå til sengs på samme tidspunkt hver kveld. Dette er med på å gi kroppen en bedre søvnrytme.
  • Skru av skjermer, både mac/pc, tv og mobil minst en time før du legger deg.
  • Ha det mørkt på soverommet.
  • Mange liker å ha det litt kjølig på soverommet. Sett gjerne opp vinduet slik at du får inn litt frisk luft.
  • Unngå å drikke kaffe eller sort te rett før du legger deg.
  • Et varmt bad og urtete kan bedre nattesøvnen.

2. Velg en ny rute

Er du vant til å kjøre én bestemt vei til jobb, skole eller til butikken?

Prøv en ny rute som du vanligvis ikke tar og legg merke til hvordan ting ser ut fra en annen vinkel. Dette er med på å bygge nye veier og stier med erfaringer og opplevelser i hodet – databaser som kreativiteten kan hente fra senere.

Om du er vant til å trille ut på den strake motorveien hver eneste gang, har du bare erfaringer herfra. Men om du derimot forsøker deg på nye stier med kriker og kroker, og du ikke vet hva som lurer rundt neste sving. Ja da blir det andre boller.

3. Prøv en ny matrett

Det kan være spennende å smake noe du aldri har spist før. Eller? Det å utvide horisonten innen matfronten kan bli en reise i seg selv. Enten om du prøver en helt ny rett på din favorittrestaurant, prøver deg på et kjøkken som er ukjent for deg, eller om du finner frem en av kokebøkene hjemme på kjøkkenet.

Utfordre deg selv med å prøve minst én ingrediens du aldri har prøvd før.

4. Lytt til musikk

Mange mener musikk, og særlig klassisk musikk, er med på å stimulere kreativiteten. Noen mener at «glad» musikk, uansett genre, er med på å stimulere hjernen på en positiv måte. Det er også en teori om at musikk på 432 Hz, gjør deg avslappet, rolig og glad – og dermed er med på å øke kreativiteten. Popmusikk bruker også 432 Hz, ikke bare klassisk.

Nedenfor finner du en Youtube spilleliste på 432 Hz. Jeg fant en av mine favoritter på listen – Jeff Buckley’s Halleluja. Halleluja så fin sier jeg bare! Kanskje fordi den går på 432 Hz?

5. Gjør ingenting

Ja faktisk, gjør ingenting. Det er både lett og vanskelig på en gang. Særlig i dag hvor vi er så vant med å bli underholdt på alle kanter, enten det er tv, dataskjermen eller mobilen. Prøv hvordan det kjennes ut å sette av f.eks. 15 minutter til å gjøre ingenting. Ikke lese. La være å sjekke mobilen. La tankene vandre – forsøk å ikke driv med problemløsning inni hodet. Bare sitt i favorittstolen og stirr ut i luften. Følg med på hvordan fuglene flyr, spiser og kvitrer. Se ordentlig godt på vårblomstene og studér alle detaljer. Legg merke til hvordan trærne beveger seg i vinden…

Les flere artikler om kreativitet: